Vědci objevili schopnost vitaminu D snížit riziko závažného COVID-19

schopnost vitaminu D
schopnost vitaminu D

Počet závažných případů a úmrtí u pacientů s COVID-19 s normálními hladinami vitaminu D v těle je významně nižší než u pacientů s nedostatkem vitaminu D. K tomuto závěru dospěli vědci z Lékařské fakulty Bostonské univerzity. Výsledky jejich výzkumu byly publikovány v časopise PLOS ONE .

Specialisté odebrali v době přijetí do nemocnice vzorky krve 235 pacientům a měřili obsah 25-hydroxyvitaminu D v séru, markeru vitaminu D.

Poté byli tito pacienti pozorováni a zaznamenávali klinickou závažnost infekce a výsledek onemocnění i závažné příznaky – ztrátu vědomí, dušnost a hypoxii. Vědci poté porovnali všechny tyto parametry u pacientů s nedostatkem vitaminu D a pacientů s odpovídajícími hladinami.

Ukázalo se, že u pacientů s COVID-19, kteří mají dostatek vitaminu D, je riziko nežádoucích klinických výsledků – rozvoj závažných komplikací nebo úmrtí – mnohem nižší.

Výzkumníci zejména vypočítali, že u pacientů starších 40 let s dostatečnými hladinami vitaminu D byla o 51,5 procent nižší pravděpodobnost úmrtí na infekci než u pacientů s nedostatkem vitaminu D. Kromě toho mají nižší hladiny zánětlivého markeru, C-reaktivního proteinu a vyšší hladiny lymfocytů.

Indičtí vědci využívající počítačové simulace prokázali, že vitamin B12 potlačuje speciální enzym v genomu koronaviru, který je odpovědný za kopírování patogenu.