Ptakopysk je jedinečné zvíře Austrálie. Ptakopysk – zvíře nebo pták?

Australský ptakopysk je symbolem vzdáleného kontinentu a je dokonce potištěn na minci s o hodnotě 20 australský centů.

Klokani a Tasmánie. Nikde jinde na světě. Vztahuje se na savce vodních ptáků. Preferuje teplou čerstvou vodu, jejíž teplota je od 25 do 30 stupňů.

Jeho nos se podobá zobáku kachny a krátké tlapky jsou umístěny po stranách, jako u a ptakopyska ocas jako. A zvíře může snášet vejce a dokonce otrávit svého nepřítele jedem. O vlastnostech úžasného australského zvířete se poučte v tomto článku.

Popis

Zvíře je pokryto tmavě hnědými hustými chlupy, které jsou na břiše šedé nebo červené. Hlava je kulatá.

Zvíře je malé.

  • Hmotnost – cca 2 kg.
  • Délka zvířete je od 30 do 40 cm.
  • Ocas – 15 cm.

Na každé noze má ptakopysk 5 prstů spojených membránou, což umožňuje dokonalé plavání. Zvíře však může také kopat končetiny. Pokud je to nutné, plavecká membrána se ohne a pak vyčnívající drápy ptakopysk kopat v hlíně.

Ocas je plochý. Celá tuková zásoba ptakopyska je uložena v jeho ocasu. Vědci mohou snadno určit věk zvířete: čím starší je, tím méně chlupů na ocase.

Zobák australského ptakopyska je neobvyklý. Je černý, široký a plochý. Délka je 6 cm, šířka – 5 cm, na rozdíl od ptáků je zobák zvířete měkký. Je pokrytý kůží, ve které je mnoho nervových receptorů. Proto má zvíře na na vzduchu vynikající čich a ve vodě cítí i sebemenší kontrakce svalů malých zvířat a rychle najde svou kořist. Ptakopysk ve vodě je hluchý a slepý. Když se zvíře potopí pod vodou, jeho oči, nos a ušní otvory se zavřou.

Zvířata mají jedovaté sliny a samci mají také jedovaté rohy na zadních nohách. Pro osobu je injekce bolestivá, ale jed není smrtelný.

Jak to žije a co jí?

Australský duckbill žije v blízkosti jezer a řek, nedaleko od bažin, v teplých lagunových vodách. 10 m dlouhá doupě má 2 vchody: jeden je pod kořeny stromů a zamaskovaný v houštinách, druhý je pod vodou. Vstup do díry je velmi úzký. Když ji majitel projde, vytáhne se z kožešiny zvířete i voda.

Zvíře loví v noci a je po celou dobu ve vodě. Potřebuje jídlo denně, jehož váha není menší než čtvrtina hmotnosti samotného zvířete. Živí se malými živými tvory: žáby a šneky, malé ryby, hmyz, korýši. Jí dokonce i mořské řasy.

Při hledání své snídaně, můžete obrátit kameny na vaší zemi s zobákem a drápy. Rychle se pohybující zvíře chytí oběť za několik vteřin pod vodou. Chytit jídlo, nejedí hned, ale záhyby v lícních kapsách. Když to přijde, to jí, broušení kořisti s nadrženými talíři. Jsou v jeho místě zubů.

Jaký je potomek?

V zajetí žije australský duckbill asi 10 let. Kolik v přírodě není známo. Muži, uvedení do akce jedovaté ostruhy, násilně bojují za ženu.

Samice platypus pro pokládku jen dvě vejce specificky vykopá díru delší než jeho vlastní díra. Z listů a stonků uspořádá hnízdo. Špinavá bílá vejce. V průměru o něco přes 1 cm, pokryté lepivou látkou a okamžitě přilnout k sobě. Samice neopouští hnízdo.

Po 10 dnech vypadají mladí – slepí a bez vlasů. Okolo 2,5 cm, samice položí děti na břicho a krmí je mlékem, které stéká po srsti. Z díry matka odchází do krmiva. Odchod z nory, vstup ucpává zem.

Oči dětí se otevírají po 3 měsících a na počátku 5. měsíce života se zvířata začínají učit lovit a opouštět díru. Mateřské mléko už není krmeno.

Tam je nemnoho přirozených nepřátel v platypus. Ale na počátku dvacátého století. on V Austrálii, pytláci nemilosrdně vyhubili zvíře, protože jeho cenná srst. Pro šití jednoho kožichu bylo použito více než 60 kožek.

Úspěšný byl i úplný zákaz lovu. Platypusy byly zachráněny před totálním zničením.

Pokud se vám tato zpráva hodí, je ráda, že vás vidí.

Platypus je jediný člen rodiny.

Lokalita

Toto neobvyklé a velmi zajímavé zvíře žije ve východní Austrálii a na ostrově Tasmánie. Upřednostňuje se usadit v řekách a jezerech, kopat dlouhé úzké otvory do 10 metrů se dvěma vchody. Jeden vchod pod vodou, druhý bezpečně ukrytý v křovinách, nebo v kořenech stromů na zemi.

Vzhled

Má tělo dřepu dlouhé až 50 cm, váží až 2 kg, krátké tlapky s membránami a ostré drápy. Samice jsou mnohem menší než samci. Na předních tlapkách se uvolní membránové ohyby a drápy, aby se vykopala zem. Na zadních nohách jsou ostruhy (délka jednoho ostří 15 mm), které v případě potřeby vylučují jed z femorální žlázy.

Pouze muži mají takovou impozantní zbraň, ženy nemají ostruhy. Každá tlapa má pět prstů. Ocas je zesílený, zploštělý a pokrytý řídkou srstí. Tukové rezervy, podivně dost, dá to do ocasu, který je dlouhý 10-15 cm.

Hlava zvířete je kulatá s prodlouženou přední částí, která končí v zobáku (její délka je 65 mm a šířka je 50 mm). Měkký zobák je pokryt elastickou černou kůží, která se obalí kolem dvou tenkých obloukových kostí. V ústech jsou lícní sáčky, kde se jídlo schovává v obchodě. Místo zubů v ústech jsou nadržené talíře.

Kožešina zvířete je hustá a hustá, obvykle hnědá nebo tmavě hnědá. Břicho je žluté nebo šedé. Podsada zvířete si udržuje tepelnou izolaci a horní vrstva kožichu ho chrání před vlhkostí. Uši a oči jsou umístěny po stranách hlavy, na vrcholu zobáku jsou dvě nozdry. Neexistují žádné vnější uši, jsou skryty uvnitř v drážkách hlavy.

Při potápění do vody se oči, uši a nozdry zavřou. Při lovu používá šestý smysl. Faktem je, že na zobáku jsou nervová zakončení, která zachycují elektrické pole malých obyvatel řeky.

Napájení

Oblíbenou potravou jsou larvy, červi, korýši a měkkýši. Zobák, zkoumá dno, pozvedá obyvatele bahna a řeky a pak je chytře chytí. Po pohřbení více potravin v tvářích se vynoří a klidně jí jídlo, brouší ho rohovými zuby. Tajemný a opatrný ptakopysk vede k polo-vodnímu a osamělému životnímu stylu. Každý z nich má své vlastní území. Ve vodě tráví 10 až 12 hodin denně a jí jídlo, téměř stejně jako on sám.

Způsob života

Ukazuje svou aktivitu hlavně v noci, někdy se to projevuje za soumraku. Je to skvělý plavec a šikovný potápěč. Plavá, hrabá s předními tlapkami, zadními nohami a ocas hraje roli stabilizátoru. Pod vodou může zůstat až 5 minut.

Chov

Doba chovu je na konci července, začátkem září. Záleží na umístění jednotlivce. V boji o území a za ženu samci často bojují. Po krátkém námluvách a páření však samec opouští mladou dámu sám a nepřijímá žádnou další účast na životě potomků.

Samice začíná připravovat díru pro kojící telata. Vykopává s tlapami novou díru až 20 metrů dlouhou, která končí v hnízdní komoře. Samotné hnízdo vyčnívá z měkké trávy a stonků. Vchod je zakrytý hliněnou zátkou, aby nikdo nerušil.

Po páření, po dvou týdnech bude samice ležet 1 – 3 vajíčka. Inkubuje je, stočil kolem, 10 – 12 dní. Narodila se nahá a slepá mláďata dlouhá 2,5 cm. Máma leží na zádech, pomáhá dětem dostat se na břicho, aby jedli mléko. Mléko vyčnívá z pórů na žaludku a proudí ven z potoků a mladý ho olizuje. O několik dní později můžete jít ven a jíst mámu, protože po celou dobu byla v „bráně“.

Odjíždí z díry a také pečlivě uzavírá vstup země před dravci. Samice bude na krátkou chvíli pryč, její děti potřebují pečlivou péči. Děti si otevřou oči po 11 týdnech, jsou pokryty kožešinou. Mateřské mléko bude krmeno až čtyři měsíce. Jejich první výjezd z díry ve věku 17 týdnů a pokusit se ponořit do vody. A brzy bude moci vést samostatný život.

Jednotka – Single Pass / Rodina – Duckbill / Rod – Duckbill

Historie studia

Platypus (lat. Ornithorhynchus anatinus) je savec vodního ptactva řádu monotrephorous obývající Austrálii. To je jediný moderní zástupce rodiny duckbill (Ornithorhynchidae); spolu s echidnami tvoří oddělení monotremata (monotremata) zvířat, na množství znamení blízko plazů. Toto jedinečné zvíře je jedním ze symbolů Austrálie; je zobrazen na rubu australské mince 20 centů.

Platypus byl objeven v XVIII století. během kolonizace Nového Jižního Walesu. V seznamu zvířat této kolonie publikovaných v roce 1802 je zmíněno „obojživelné zvíře molu rodu. Jeho nejzajímavější kvalitou je, že má místo obvyklých úst kachní zobák, který mu umožňuje krmení v bahněch jako ptáci. “

První kůže platypus byla poslána do Anglie v 1797. Jeho vzhled dával svah tvrdým sporům mezi vědeckou komunitu. Zpočátku byla kůže považována za produkt nějakého taxidermistu, který šil kachní zobák na kůži šelmy podobné bobru. George Shawovi se podařilo rozptýlit toto podezření, studoval balíček a dospěl k závěru, že to není falešný (pro to Shaw dokonce při hledání stehů ořezal kůži). Vznikla otázka, která skupina zvířat zahrnuje ptakopysk. Již poté, co obdržel své vědecké jméno, první zvířata byla doručena do Anglie, a ukázalo se, že samice platypus nemá žádné viditelné prsní žlázy, ale toto zvíře, stejně jako ptáci, má kloaku. Již čtvrt století se vědci nemohli rozhodnout, kam umístit ptakopysk – savcům, ptákům, plazům nebo dokonce do samostatné třídy, až v roce 1824 objevil německý biolog Meckel. že ptakopysk má ještě mléčné žlázy a samička krmí své mléko. Skutečnost, že platypus klade vejce, byla prokázána až v roce 1884.

Zoologický název tohoto podivného zvířete dostal v roce 1799 anglický přírodovědec George Shaw.

Šíření

Platypus je tajemný noční-vodní zvíře obývat břehy malých řek a stojatých vodních ploch ve východní Austrálii, v širokém rozmezí od studených náhorních plošin Tasmania a australských Alp k tropickým deštným lesům pobřežní Queensland. Na severu, jeho rozsah dosáhne Cape York poloostrova (Cooktown).

Vzhled

Velikost ptakopysků je srovnatelná s velikostí kočky domácí. Tělo samce má délku asi 50-60 cm a samice asi 40-50 centimetrů. Váha dospělého samce je asi 2 kg, zatímco samice platypusu váží 0,9 kg.

Celé tělo zvířete je pokryto hustým vlněným potahem, s výjimkou tlapek a zobáku. Venku má srst hnědou barvu a podsada je nažloutlá. Na jednom čtverečním milimetru kůže je asi 800 chlupů a v tomto překonává srst vydry říční nebo ledního medvěda v hustotě. Dlouhé vlasy povrchové vrstvy spolu s nadýchanou podsadou jsou brilantní ochranou. Tepelné vlastnosti srsti kachních účtů jim umožňují snášet nízké teploty.

Citlivý a měkký účet ptakopysků má modrošedý, načernalý odstín, se dvěma otvory nosu umístěnými na špičce. Toto uspořádání nosních dírek umožňuje, aby platypus dýchal, i když zbytek těla zůstává pod vodou. V tomto případě je spodní část zobáku menší než horní. Je fixován dvěma dlouhými zubními kostmi, které se nacházejí u všech savců. Zobák má vlastnost electroreception, systém který obsahuje asi 850,000 elektrických a hmatových receptorů.

Otvory nebo drážky jsou umístěny na obou stranách hlavy ptakopysk, který nemá žádné vnější ušnice. Otvory jsou uzavřeny při potápění nebo plavání pod vodou. Na povrchu jsou tyto otvory velmi citlivé na zvuky. A jeho malé, jako korálky, oči jsou velmi citlivé na jakýkoli pohyb. V sítnici byly zrakové buňky ve tvaru kužele, což ukazuje schopnost platypusu rozlišovat barvy. Umístění očí zvířete vám dokonale umožní pohled na břehy řeky.

Platypus má čtyři nohy, horizontálně vyčnívající ve vztahu k tělu. Kvůli tomuto uspořádání tlapek se pohybuje po zemi a vrtí se jako ještěrka. Přední tlapky mají velké membrány plavání, které pomáhají platypus pohybovat se ve vodě, střídavě mávat s jeho předními tlapami. Na pevnině se mohou membrány ohýbat takovým způsobem, že jsou odkryty ostré drápy, které platypus používá při pohybu a kopání otvorů. Na zadních nohách, částečně také opatřených membránami, jsou zakřivené drápy, které pomáhají platypusovi řídit jeho pohyb a udržovat rovnováhu při plavání. Drápy slouží také jako kotva pro zvíře během kopání země, stejně jako pro čištění vlny, aby se zachovaly její vlastnosti odpuzující vodu.

Ocas platypus je široký a plochý, vypadá jako pádlo. Při plavání a špachtli mu slouží jako kormidlo při čištění díry ze země při pokládání tunelů. Jeho hlavním cílem je „vykrmovat“ během období nedostatku potravy, nebo když ptakopysk potřebuje více energie, aby mohla snášet vejce. Silný ocas zvířete je indikátorem vynikajícího zdraví jeho majitele.

Tělesná teplota většiny savců je 37-38 ° C, zatímco tělesná teplota ptakopysků je asi 32 ° C. To snižuje hladinu, při které ptakopysk ztrácí teplo ve vodě.

Reprodukce

Každý rok, ptakopysk spadá do 5-10-denní hibernace, po které mají období rozmnožování. Pokračuje od srpna do listopadu. Páření se vyskytuje ve vodě. Muž kousne samici ocasem, a po nějakou dobu zvířata plavou v kruhu, po kterém nastane páření (navíc jsou zaznamenány 4 další varianty rituálu dvorení). Samec pokrývá několik samic; netvoří trvalé páry ptakopysků.

Po páření, samice vykopne porod plodu. Na rozdíl od normální nory je delší a končí v hnízdní komoře. Uvnitř hnízda je postaven ze stonků a listů; žena nese materiál a přitiskne ho na břicho. Pak ucpává chodbu jedním nebo několika hliněnými zátkami o tloušťce 15–20 cm, které chrání díru před dravci a záplavami. Korková samice dělá pomocí ocasu, který používá zedník jako špachtle. Hnízdo uvnitř je vždy mokré, což chrání vejce před vysycháním. Samec se nepodílí na stavbě doupěte a odchovu mláďat.

2 týdny po páření samice položí 1-3 (obvykle 2) vajíčka. Vejce ptakopysků jsou podobná vajíčkům plazů – jsou kulatá, malá (průměr 11 mm) a pokrytá špinavou bílou koženou skořápkou. Po pokládání se vejce lepí spolu s lepivou látkou, která je kryje venku. Inkubace trvá až 10 dnů; v průběhu inkubace samice zřídka opouští doupě a obvykle leží v blízkosti vajíček.

Mláďata ptakopysků se rodí holá a slepá, asi 2,5 cm dlouhá, samice, ležící na zádech, je posouvá na břicho. Nemá žádné krmivo. Matka ošetřuje své dětské mléko, které vyčnívá přes zvětšené póry na břiše. Mléko protéká matčinými vlasy, hromadí se ve speciálních drážkách a mláďata ho olizují. Matka opouští potomstvo jen na krátkou dobu, aby mohla krmit a vysušit kůži; jak odchází, ucpává vchod půdou. Oči mláďat se otevřely v 11. týdnu. Krmení mléka trvá až 4 měsíce; v 17 týdnech, mláďata začnou jít ven díry k lovu. Mladí kachničtí platypusy dosahují puberty ve věku 1 roku.

Životnost platypusů v přírodě není známa; v zajetí žijí v průměru 10 let.

Způsob života

Platypusy žijí ve všech sladkovodních kanálech, řekách, jezerech východní části Austrálie od oblasti Cooktown na severu po Tasmánii na jihu. Nachází se ve 26 z 31 říčních systémů ve Victorii. Platypusy preferují dlouhá povodí s skalnatými břehy, stojatou vodou, hloubkou jednoho až dvou metrů, bohatou vodní vegetací, v níž žije dostatek bezobratlých.

Platypus staví dva druhy otvorů. Normální doupě používají samice i samci jako obytný prostor, s výjimkou období páření, během kterého se stává „mládencem“. Tato díra má obvykle půlkruhový tvar, se vstupy na každé straně zamaskované převislými výstupky. Často se tyto otvory nacházejí mezi kořeny stromů. Druhá díra, která je chovná, je vykopána samicí za kladení vajec do ní a pak pro vychovávání mláďat. Průchod do nory odpovídá tvaru trupu samice ptakopysků a je vyslyšen, aby zachránil doupě v případě záplavy. Vstup do díry je vždy umístěn nad vodou. Samice může postavit doupě pomocí eukalyptových listů, tenkých vrbových prutů nebo rákosí, které rozdrtí čelistmi. Aby se vytvořily ideální inkubační podmínky, samice platypus zaplní otvor pro sebe s několika hliněnými zátkami v určité vzdálenosti od sebe. Tyto dopravní zácpy pomáhají chránit před povodněmi a určitým způsobem chrání před potenciálními nepřáteli. Kachní bankovky obvykle čistí vlnu a setřásají vodu, než se dostanou do díry, aby hnízdo zůstalo co nejsuchší.

V průběhu roku se musí ptakopysk přizpůsobit změnám teploty, a to jak na souši, tak i ve vodě. V zimě může minimální teplota vzduchu dosáhnout -12 ° C a voda – 0 ° C. V létě se vzduch ohřívá na teplotu + 34 ° C a vodu na +24 ° C. I v díře se teploty pohybují v rozmezí od + 14 ° C v zimě do +18 ° C v létě. Platypus se přizpůsobuje těmto teplotním výkyvům různými způsoby.

Jak teplota klesá, ptakopysk produkuje více tepla pro udržení normální tělesné teploty. Toho je dosaženo zvýšením úrovně metabolismu, který vyžaduje více energie, a zase větší množství konzumovaných potravin. V tomto okamžiku může být tuk nahromaděný v ocase použit, pokud ptakopysk nemůže dostat dostatek potravy. Platypus také používá krevní oběh, aby dodal teplo těm částem těla, které to potřebují, a to snižuje průtok krve do zadních končetin, ocasu a zobáku, které nepotřebují hodně tepla. Jejich silná, vodotěsná vlna také udržuje vrstvu vzduchu, která zajišťuje dobrou tepelnou izolaci. V jihovýchodní Austrálii, ptakopysk spadá do krátkého hibernace nebo polospánku.

Platypusy jsou zpravidla osamocená zvířata s vlastním stanovištěm, kde se živí a živí. Platypus má strach a nedůvěru. Má tendenci vést nokturnismus a obvykle opouští svou díru pouze v časných ranních hodinách a večer.

Platypus spí v doupěti až 17 hodin denně. Průměrná velikost otvoru je 1-3 metry na délku, vchod je ukryt pod vodou nebo přímo nad hladinou vody. Dospělí jedinci používají své dlouhé drápy k tomu, aby kopali nory přes měkké břehy řek. Odhaduje se, že platypus může připravit tunel dlouhý 1 metr za 2 hodiny. Péče o vlnu je pro ptakopysk velmi důležitá a vyrábí ho jak na souši, tak i pod vodou.

Platypus používá electroreception systém odhalit kořist pod vodou. Jakmile se jídlo dostane do zobáku, zatlačí ho do lícního pouzdra umístěného v zadní části zobáku. Když se ptakopysk vynoří na povrch, vrátí obsah sáčku zpět do zobáku a rozmělní jídlo pomocí rohovitých desek umístěných na dolní a horní čelisti. Zbytky nezpracovaných potravin, jako jsou skořápky, bahno nebo cín, a další, se odstraňují zuby zubů na obou stranách čelisti.

Platypus je schopný dělat zvuky, které mohou být přirovnány k štěně štěně. Mladý ptakopysk používá tyto zvuky, aby přilákal kamarády a dospělá zvířata spolu komunikují. Tyto zvuky jsou vytvořeny pomocí hltanu, charakteristického pro laryngeální strukturu savců.

Napájení

Živí se malými vodními živočichy, třese se zobákem zobáku na dně nádrže a loví živá zvířata. Sledoval, jako ptakopysk, krmení, otáčení kameny s drápy nebo pomocí zobáku. Jí korýši, červy, larvy hmyzu; méně často pulci, měkkýši a vodní vegetaci. Sbíral jídlo v lícních pytlích, ptakopysk se zvedá k povrchu a, ležel na vodě, tře to s rohy čelisti.

Počet

V současné době je jejich populace považována za relativně stabilní, ačkoli kvůli znečištění vody a degradaci stanovišť se oblast ptakopysků stává stále více mozaikou. Nějaké škody mu způsobili králíci, které přivedli kolonisté, kteří vykopali díry, rušili platypusy a přinutili je opustit obydlená místa.

Platypus je chráněn zákony v celé Austrálii. Přesto je považován za zranitelné zvíře v důsledku neustálého snižování přirozeného prostředí v důsledku výstavby přehrad, odvodnění a znečištění řek. V oblasti Melbourne byl pokles populace platypů způsoben rostoucí lidskou populací.

Australané vytvořili speciální systém svatyně a svatyně, kde se ptakopysk může cítit bezpečně. Mezi nimi je nejznámější rezerva Hillsville ve Victorii a West Burley v Queenslandu. Platypus je snadno vzrušitelný, strašný živočich, a proto dlouho nebylo možné exportovat platypusy do zoologických zahrad jiných zemí. Poprvé byl ptakopysk úspěšně vyvezen do zahraničí v roce 1922 do Zoo New York, ale žil tam jen 49 dní. Pokusy o chov platypusů v zajetí byly korunovány úspěchem jen několikrát.

Platypus a člověk

Duckbill dříve sloužil jako předmět rybaření kvůli cenné kožešině, ale na začátku XX století. lov pro ně byl zakázán.

Platypus - lat. Ornithorhynchus anatius, jediný člen rodiny ptakopysků, patří do třídy savců.

Struktura platypus

Přední část ptakopysků je prezentována ve tvaru rohoviny, trochu jako kachní zobák, tedy jméno – ptakopysk.

Dalším rysem ptakopysků je jeho sploštěný ocas, který je podobný ocasu bobra řeky, ale na rozdíl od bobra má husté a krásné vlasy. Tělo platypus je také pokryto vlasy a má většinou tmavě hnědou barvu.

Mezi prsty je ptakopysk „dodáván“ s dobře vyvinutými plaveckými membránami, takže ptakopysk plave tak dobře a cítí se skvěle ve vodě.

Zuby platypusů chybí, namísto nich jsou rohovité desky, které jsou umístěny na stranách čelistí.

Platypus je úžasné zvíře, jehož struktura má mnoho příznaků připomínajících plazy. Například teplota ptakopysků, stejně jako plazů, je velmi nízká – asi 27 stupňů. Mají také kloaku, která má díru ve střevním traktu.

Život a krmení ptakopysků

Platypus žije v mělkých a malých nory v blízkosti řek, jezer a dalších vodních útvarů. Mink táhne z pobřeží, téměř u vody.

Platypus získává potravu kopáním v bahně, kopáním různých červů (červů) a jejich larv, měkkýšů atd. Také se živí malým vodním a suchozemským hmyzem.

Chov platypus

Dalším rysem, který se podobá ptakopyskům plazů, je absence dělohy. Mláďata ptakopysků se odstraňují pomocí vajíček o velikosti lískového ořechu, pokryté měkkou koženou skořápkou. Vejce jsou položena a vylíhnutá v hnízdě, stejně jako ptáci, zatímco plazi kladou vejce v teplých a útulných místech. Další přichází další rys, který připomíná platypus, jako zvíře savců, v zásadě, ke kterému patří. Zvláštnost spočívá v tom, že násadová mláďata, stejně jako všichni savci savců, jsou krmena mateřským mlékem. Na těle ptakopyskovitého kachny však opět nejsou žádné bradavky, v důsledku čehož jsou mléčné žlázy umístěny na břiše ve zvláštních jamách nebo depresích kůže. Mláďata mláďata prostě lízají z břicha.

To vše mluví jen o jedné věci: Duckbills jsou úžasná zvířata !!!

V současné době jsou platypusy uvedeny v červené knize. Platypusy jsou posledními zástupci potomků nejstarších nižších savců a jsou na pokraji zániku.

Třída – savci (mammalia)

Jednotka – oviparózní (monotremata)

Rodina – platypus (ornithorhynchidae) \ t

Rod – platypus (ornithorhynchus)

Zobrazit – platypus (ornithorhynchus anatinus) \ t

Platypus je podivné stvoření. Má zobák, plochý ocas, pokrytý hladkou hustou srstí tmavě hnědého odstínu. Na malé hlavě jsou symetricky umístěny lícní pouzdra, jako křeček. Tyto tašky se používají k dočasnému skladování potravin.

Platypus má malé oči, vysoko na hlavě. Navzdory nedostatku ušních boltců dobře slyší, jak se sluchadlo nachází uvnitř. Toto zvíře má 4-6 vajec a pak je inkubuje. Platypus vychovává své děti mateřským mlékem.

Tato zvířata mohou žít jak na souši, tak ve vodě. Na tlapkách jsou membrány. Žijí v blízkosti nádrží. Minks jsou vytáhnuty na březích, které mají dva vchody. Jeden vede k vodě, druhá vede k povrchu. Burrows jsou pokryty suchými listy a trávou. Během dne, zvíře sedí v jeho domě, a v noci jde o kořist. Toto zvíře se živí vodním hmyzem, slimáky, šneky. Platypus je zcela ponořen ve vodě, ale vystavuje zobák na povrchu, protože nemůže dýchat pod vodou.

Zvíře může dobře plavat, potápět se. Přední nohy jsou k tomu perfektně přizpůsobeny. Když se ptakopysk pohybuje na pevném povrchu, membrány se schovávají za nohy a vystupují silné drápy. Zadní nohy samců jsou opatřeny ostrými pohyblivými ostruhy.

Samice si najede až tři vejce najednou. Mláďata se živí mateřským mlékem. Novorozenci mají zuby, ale rychle vypadnou. Zuby jsou nahrazeny tvrdými rohovými deskami, umístěnými po stranách zobáku.

Výběr fotografií z ptakopysků